De când am pornit blogul, acum mai bine de 3 ani, am adunat destule ustensile de bucătărie cât să umplu rafturile unei bucătării normale. Am mai dat câteva prietenilor când m-am mutat, unele s-au mutat cu mine iar altele zac prin niște cutii, la părinți, și le mai folosesc când vin acasă de sărbători. Eh, din toată colecția asta de gadgeturi primite și cumpărate, mă bazez pe 10 dintre ele pe care le folosesc deseori și care-mi scurtează timpul petrecut în bucătărie considerabil. Și dacă vă gândiți să vă faceți un cadou vouă sau unui prieten bucătar amator de Crăciun, ați nimerit la fix pe această pagină.

1. Feliatorul cu 3 lame (imaginea de dreapta sus) l-am primit acum un an de la o colegă cu ocazia Secret Santa și de atunci îl folosesc aproape zilnic. Pe lângă faptul că are o lamă bine ascuțită pentru curățat de coajă cartofii, morcovii sau castraveții, mai are una pentru tăiat julienne (și făcut spaghete din dovlecei sau morcovi) și una de curățat zimțată, pe care n-am prea folosit-o. Am descoperit recent și că găurica ce credeam că e pentru o sfoară se folosește de fapt la scos micile mizerii de pe coaja pulpa legumelor, deci 4 funcții într-una. Îl găsiți pe Amazon dar sigur se găsește si prin magazinele de bucătărie mai dischisite de prin mall-uri sau online.
2. Răzătoarea de coajă de citrice (sau microplane/zester) e o ustensilă aparent banală pentru ras coaja citricelor. Și face treaba asta destul de bine, luând numai coaja colorată și nu cea albă, amăruie. Pe lângă faptul că poți aroma cu ușurință deserturi sau mâncăruri cu coajă de portocală, lime sau lămâie, răzătoarea aceasta lunguiață mai este bună și pentru ras ghimbir, usturoi, brânzeturi tari, ciocolată sau nucă de cocos. E chiar o unealtă multifuncțională de care nu știai că ai nevoie dar, odată ce o ai, e al naibii de folositoare. De cumpărat din cam orice magazin cu ustensile de bucătărie, numai aveți grijă să nu o luați pe cea mai ieftină!
3. Robotul de bucătărie e un lucru de care chiar nu mă pot lipsi în bucătărie. V-am povestit despre cum mi-am ales unul și, aproape 3 ani mai târziu, Philips-ul meu încă merge fără probleme. În folosesc deseori la smoothies sau, în zilele astea, la făcut înghețate rapide sau deserturi raw. Dar e perfect și pentru tocat legume rapid, pentru făcut sosuri sau gazpacho, pentru bătut frișcă sau făcut supe cremă. Investește puțin mai mult în unealta asta, că e la fel de importantă ca un cuțit ascuțit sau o tigaie de calitate. Un blender cu extensii merge perfect atunci când n-ai buget sau spațiu pentru un robot de bucătărie în toată regula.

blog culinar

4. Cântarul de bucătărie e o unealtă relativ ieftină, dar foarte importantă pentru bucătarii pasionați de pregătit deserturi. Pentru că, dacă la felurile principale poți improviza cu cantitățile după gust și intuiție, la deserturi, pâini sau produse de patiserie, măsurarea ingredientelor e critică. Cofetăria și brutăritul sunt stiințe exacte, așa că dacă vrei să-ți iasă bine macarons sau să-ți cultivi propria maia, cântarul e absolut necesar. Au destule pe eMag dar și la Ikea.
5. Feliatorul din imagine l-am primit de Crăciun anul trecut și, de atunci, a devenit unul dintre gadget-urile mele preferate. Are lame super ascuțite cu care poate să taie rădăcinoasele tari precum morcovii, sfecla sau cartofii și astfel să faci chips-uri, cartofi pai sau să le pui crude în salată. Varianta de mai jos vine cu 5 capete, 3 pentru feliat în diferite lungimi, unu pentru tăiat pai și altul pentru julienne. E perfect dacă vrei să consumi mai multe legume crude, să faci niște chipsuri sau o terină de mere perfectă. Al meu e de la Kitchen Shop.
6. Râșnița familiei din Epoca de Aur a stat în ultimii ani uitată prin cămară. Până când am împrumutat-o acum câteva luni să macin niște ienibahar și i-am găsit încet, încet, alte foloase. E bună pentru făcut zahăr pudră, făină din fulgii de cereale sau semințe, măcinat nuci, migdale sau caju, făcut unt din ele sau ras rapid niște ciocolată. Se curăță ușor și are un motoraș puternic, câteodată mai rapid decât cel al unui blender. Găsiți unele ieftine pe eMag.
blog culinar1

7. Un mojar bun e un lucru la care multă lume face compromisuri. Ba își cumpără unul ieftin care nu ține mult, ba o presă de usturoi care-l nu extrage tot ce trebuie. Un mojar bun făcut din marmură sau granit e mai scump, dar își merită pe deplin banii. Pe lângă clasicul mujdei, poți face amestecul pentru cocktail-uri, poți măcina ierburi sau condimentele tari. E ideal și pentru făcut marinate sau baze pentru sosuri și multe alte nebunii. Chiar dacă atârnă al naibii de greu la mutat, merită să-l cari după tine în noua bucătărie sau să-l dăruiești cuiva drag.
8. Aparat pentru sandvișuri e aparent un lucru banal, dar nu și când are plăci detașabile. Asta înseamnă că, pe lângă sandvișurile calde pe care le-ai face în mod normal, poți face și vafe (de Liege sau de Bruxelles) și prepara carne sau legume la grătar. E perfect pentru micul dejun și pentru gustări rapide dar și pentru gătit prânzul când Îl găsiți la eMag.
9. Cuțitul ceramic e un lucru tare util în bucătărie fiindcă are lama mai ascuțită decât cel metalic, care se tocește foarte greu. Materialul, deși este aproape la fel de dur ca diamantul, e casant, așa că nu merge folosit la tăiat oase dar e perfect pentru curățat și feliat legume sau fructe. E puțin mai scump decât un cuțit normal, dar e mult mai durabil dacă e folosit cu grijă.
10. Nu am început să folosesc un fierbător de apă decât acum 2 ani, când bucătăria apartamentului închiriat era deja echipată cu așa ceva. Și, deși inițial nu îi vedeam utilitatea, am început încet, încet să îl folosesc din ce în ce mai des. E bun pentru făcut ceaiuri rapide, dar cel mai des îl folosesc când fac o supă sau fierb niște paste. 1 sau 2 litri de apă se fierb în câteva minute, scutindu-te de mult timp de așteptat pe lângă oală. E în jur de 100 RON un fierbător la eMag și ajută mult în bucătărie.
blog culinar2
Surse foto: 1, 2, 9

Lasă un comentariu sau trimite articolul mai departe pe Facebook sau Twitter: 10 Ustensile de Bucătărie Perfecte pentru Cadouri


Blog culinar