sos-besamelSos bechamel sau sos alb, o reteta de sos de baza in bucatarie Sosul Bechamel, numit si sos alb, este unul dintre cele mai cunoscute sosuri de baza din bucataria franceza, folosit la scara larga si in Italia, Anglia si multe alte bucatarii internationale. Este incredibil cum dintr-un sos obtinut din 3 ingrediente principale (unt, lapte, faina) se pot naste atatea alte retete delicioase. Consistenta finala a sosului Bechamel depinde de proportia dintre faina si lapte si de timpul de fierbere. In Italia sosul bechamel este foarte des intalnit in bucataria regiunii Emilia-Romagna. Regasim sosul Bechamel in retetele de lasagne, cannelloni, clatite umplute sarate, paste la cuptor, sufleuri, tarte umplute cu carne si legume etc. Marchizul de Nointel, Louis de Béchameil, a propus acest sos pentru prima data in secolul XVII, dar denumirea de sos beschamel i-a fost atribuita dupa ce bucatarul regelui Ludovic al XIV-lea a introdus reteta sosului in cartea sa “Le Cuisinier Francois”.  Se spune ca sosul Bechamel este originar… Citeste tot
Laura Adamache