EDITORIAL

                          SA FIM ROMÂNI

 

Mai sunt câteva zile și se termină și acest an. Un an de schimbări, un an de transformări și un an plin de surprize, cam acestea ar fi principalele caracteristici ale lui 2016. Numerologii spun că s-a terminat o perioadă, care a durat nouă ani, iar în ianuarie începe alta distinctă de ceea pe care o terminăm acum.

Nu o să vorbesc despre acești nouă ani, care… au fost cum au fost, ci o să încerc să fac o scurtă analiză al celui pe care îl terminăm acum, 2016.

Din punct de vedere economic, pentru România, anul 2016 a fost un an nornal, cu o mică creștere economică și fără mari salturi în domeniul  industrial. Și în acest an, cei mai mari investitori au fost românii din diasporă. Ei au trimis în țară aproximativ două miliarde de euro, sumă deloc de neglijat, în situația în care, industria națională este aproape inexistentă, iar investitori străini, se lasă așteptați. Dar, ce mai producem aici, în țară, în afară de autoturismele Dacia ?  Vreo două, trei vagoane la Arad, două elicoptere la Ghimbav – Brașov, ceva salam de Sibiu, brânză de burduf de nu știu unde, palincă în Ardeal și…cam atât. În rest ? Nimic… Cumpărăm tot; de la șuruburi, ace și cuie, și până la o simplă pâine, importăm, importăm și iar importăm.

Nu este bine oameni buni ! Ceea ce se întâmplă, astăzi în România este de plâns. Este trist, dar adevărat. Cei care au condus, și încă conduc destinele țării,  au reușit să distrungă, complect industria, au dus-o la fier vechi, au vândut-o pe doi lei și și-au bătut joc de o țară întreagă. Este trist că pe acești mercenari politici (senatori și deputați), îi plătim noi, cu impozitele noastre.  Este trist că tot acest circ ieftin și de prost gust continuă. Da, continuă…. Politic, de 26 de ani, avem alegeri libere și democratice, dar tot prost alegem. Nu reușim să ne înțelegem între noi, pentru binele României și nu știu când o să putem să ne punem de acord și să spunem: ” Gata, s-a terminat…”  Din păcate, tóate aceste partide politice, care se erijează în reprezentantele poporului, nu au această calitate. Nu sunt altceva, decât un fel de comitete de cartier, cel mult comunale, ca cele ale vechilor comitete PCR, unde o mână de proaspăt îmbogățiți, care se cred intelectuali și aristocrați, din păcate conduc destinele acestei țări.

De ce nu facem nimic pentru a schimba cât de cât fața României? Pentru că ne complacem cu situația actuală, nu pentru că nu ne lasă doamna Merkel sau domnul Putin.  Am ajuns să fim de râsul lumii; stăm prea mult cu capul plecat și arătăm prea multă slugărnicie. Unde este mandria românului? Pentru o mână de curmale, două banane, trei portocale și un telefon de ultimă generație, am ajuns să fim slugile snobilor, inculților și doctoranților făcuți la ”apelul bocancilor”.

În acest ritm, România nu are multe șanse de supravețuire… Vă auceți amite de proverbul cu peștele care : ”de la cap se strică, dar de la coadă se curăță..” Din păcate, în România, curățenia trebuie începută de la vârf și nu invers…

Speranțe și idei? Nuuu!!! Fapte, oameni buni! Să arătăm că suntem buni, că suntem corecți, patrioți și ONEȘTI.

Sper ca anul care se apropie să fie un an mai bun și mai prosper pentru noi toți și pentru România.

Să ciocnim un pahar de vin și pentru țara noastră. Să nu uităm că suntem români.

Eu și redacția ziarului Minutul Unu, vă dorim tóate cele bune și un sincer LA MULȚI ANI !!!

Să auzim numai de bine!

Cornel Bumbu