BUCURESTI FEBRUARIE 2017 067

INTERVIU

”AM RĂMAS PLĂCUT SURPRINS DE AMPLOAREA PE CARE O ARE TANGOUL, ÎN ROMÂNIA”

FELIPE ALVAREZ DE TOLEDO – AMBASADORUL ARGENTINEI ÎN ROMÂNIA

 

Zilele trecute am făcut o vizită la sediul Ambasadei Republicii Argentina în București, unde am avut plăcerea să stau de vorbă cu domnul ambasador Felipe Alvarez de Toledo.

Cu această ocazie, cu permisiunea domniei sale i-am realizat un scurt interviu, material pe care îl reproduc în cele ce urmează:

C.B. – Bună ziua domnule ambasador și bine ați venit în România. Țin să specific și să aclar, pentru cititorii ziarului Minutul Unu, că dumneavoastră sunteți proaspăt numit la Ambasada Republicii Argentina în România. Cu permisiunea dumneavoastră am să vă pun trei, patru întrebări.

Cum ați fost primit , aici în România, cum vă simțiți?

F.A. – Bună ziua și vă mulțumesc pentru că ați venit aici, să ne cunoaștem și să vă împărtășesc prímele mele impresii legate de România.  Da, este adevărat, am fost numit acum câteva luni în fruntea Ambasadei Republicii Argentinei, deci iată-mă aici, în București, capitala României. Mă simt bine, este un loc care îmi place și sunt plăcut impresionat de acest frumos oraș, din Estul Europei, de arhitectura sa și de amabilitatea oamenilor pe care i-am cunoscut;  țin să îmi fac autocritica pentru că nu  aveam, când am ajuns, destule cunoștințe despre România. Dar, simt că mă obișnuiesc destul de repede cu viața cotidiană de aici, cu ritmul și cu obiceiurile oamenilor.

C.B. – Ați avut posibilitatea, și binențeles, dacă agenda va permis, să vizitați și să cunoașteți , câte ceva, din România?

F.A. –  Trebui să recunosc, că datorită, frigului și a zăpezii, nu am avut posibilitatea să vizitez prea multe locuri… Am reușit să cunosc Brașovul, un oraș foarte frumos, cu monumente istorice și arhitecturale deosebite, dintre care remarc Biserica Neagră. Mi-a plăcut foarte mult.

C.B. – Sunt sigur că o să aveți timp să vizitați și alte zone, frumoase ale României: Maramureș, Bucovina, Litoralul românesc…

F.A. – Delta Dunării…

C.B. – Spuneți-mi, vă rog, ați avut timp să degustați din produsele și mâncarea tipică românescă?

F.A. – Da, sigur că da!  Sarmale, acele sarmale în foi de varză, mici și binențeles, mămăliga. De asemenea, am gustat , în únele restaurante, de aici din București, mâncare specifică din Maramureș și din Bucovina. Toate mi-au plăcut foarte mult.

C.B. – Haideți să schimbăm puțin mersul întrebărilor și propun să vă întreb despre partea economică, despre schimburile comerciale . Cum stăm la acest capitol?

F.A. – în primul rând trebuie să amintesc că în ultima decadă, Argentina a avut o politică economică externă, destul de închisă, mai ales pentru țările din Europa de Est. În ziua de astăzi, actualul Guvern, în frunte cu domnul președinte Mauricio Macri, duce o politică de deschidere pentru comerțul exterior, pentru tóate țările din lume. Cu acest lucru ne ocupăm noi, cei de la Ambasadă, aceasta este una dintre obligațiile noastre. Dorim să creștem volumul schimburilor comerciale, bilaterale, dar și nivelul investițiilor, atât în Argentina cât și în România. Dar, trebuie să ținem cont și de conjucturile político – economice  europene , care trec printr-un moment destul de complicat, de situația, la nivel mondial și de política pe care o va adopta noul președinte al U.S.A. domnul Donald Trump.

Doresc să revin la începutul întrebării dumneavoastră și să specific, că schimburile comerciale între cele două țări, anul trecut, nu a depășit 240 milioane de euro, cu o mențiune: sunt foarte multe produce argentiniene, cum ar fi: carne, vin, fructe,etc, care au avut ca destim final România, dar au avut alt mecanism de intrare… Au pătruns, prin intermediul unor societăți comerciale, radícate în alte țări membre a comunității europene, Spania, Italia și altele. În concluzie, o să depunem efortul necesar pentru ca aceste schimburi comerciale să crească.

Trebuie să amintesc că Argentina exportă și țevile petroliere, numite și nesudate, având cu România un bun parteneriat, mai specific cu societatea multinațională, ”Tenaris”.

C.B. – Și o ultimă întrebare, domnule Ambasador. Cum vedeți fenomenul Tango, aici, în România?

F.A. – Adevărul este că am rămas plăcut surprins, de amploarea pe care o are…Este o muzică și un dans admirat și iubit de foarte multă lume de aici. Avem și câteva companii artistice , de tango, chiar din Argentina, care lucrează aici, și care oferă spectacole în toată Europa, dar și în România, unde își au sediul. Deci, pentru a finaliza, doresc să vă spun  că, vom continua cu acest tip de activități culturale, iar noi cei de la Ambasadă o să acordăm tot sprijinul pentru realizarea acestor manifestari artistice de tango.

C.B. – Domnule Ambasador, în numele ziarului on-line Minutul Unu, dar și al cititorilor săi, doresc să vă mulțumesc, vă doresc mult succes în activitatea dumneavoastră, și vă aștept în Bucovina.

F.A. – Domnule Bumbu, de asemenea vă mulțumesc și aștept să ne vedem în Bucovina.

Interviu realizat cu sprijinul Ambasadei Republicii Argentina în România.

BUCURESTI FEBRUARIE 2017 069