După ce actuala coaliție de guvernare a promovat la conducerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni un profesionist, în persoana Nataliei Intotero, aflăm dintr-o luare de poziție oficială că subsecretarul de stat, Victor Ionescu, va coordona din partea Ministerului programul dedicat Președinției românești a Consiliului Uniunii Europene 2019. Conform surselor noastre, decizia se pare că a fost luată și datorită faptului că Ionescu ar fi în spatele strategiei de comunicare a social-democraților pe diaspora.

Cu ocazia primului mandat de președinție a Consiliului Uniunii Europene exercitat de România, s-au demarat o serie de proiecte cu scopul creșterii gradului de conștientizare al impactului pe care acest eveniment îl va avea la nivel societal, precum și al implicării civice în activitățile prilejuite.

Astfel, a fost lansată platforma românia2019.eu – un portal interactiv prin care sunt prezentate detalii referitoare la pregătirea mandatului președinției române a Consiliului, un forum de idei, precum și oportunități de internship sau voluntariat în cadrul acestui proiect.

Tot în cadrul acestei platforme – portal a fost implementat un chestionar, menit să culeagă datele necesare creionării imaginii de ansamblu asupra nivelului de informare al cetățenilor cu privire la exercitarea de către România a Președinției Consiliului UE, dar și asupra evaluării gradului de informare cu privire la  problematica europeană în România, a evaluării inițiativelor instituționale de pregătire a Președinției României la Consiliul UE.

Mai mult decât atât, chestionarul tratează și analiza temelor prioritare de resort și cere feed-back din partea respondenților, în sensul completării Agendei Strategice a Uniunii Europene 2019-2024, ale cărei baze vor fi puse în cadrul Summit-ului de la Sibiu din 9 mai 2019.

„Opiniile românilor de pretutindeni sunt importante și vor ajuta la creionarea unei imagini cât mai exacte asupra așteptărilor pe care le au cetățenii cu privire la Președinție, dar și despre rolul pe care-l are țara noastră în cadrul Uniunii Europene, iar concluziile vor fi integrate în procesul de reflecție derulat în vederea fundamentării tematicilor de interes avute în vedere pentru primul semestru din 2019”, a declarat Victor Ionescu, într-o postare de promovare a acestei inițiative pe o rețea de socializare.

 

Pe lângă componenta sociologică, acest program vine și în întâmpinarea tinerilor  interesați de o carieră în administrație publică sau în afaceri externe. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe va demara un amplu program de Internship. De asemenea, s-a înființat și programul de voluntariat „Voluntari ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene“ destinat tuturor persoanelor de peste 18 ani, care oferă ocazia acumula cunoștințe practice și experiență în cadrul unui proiect de importanță majoră, precum și accesul la dezvoltarea de politici publice la nivel național și european.

The post Mutare de imagine la unul dintre cele mai importante ministere din România appeared first on News Diaspora.

News Diaspora