Atacul cu cuţitul care s-a produs în 31 decembrie 2018 într-o gară din oraşul Manchester din Marea Britanie şi care s-a soldat cu trei răniţi, între care şi un poliţist, este tratat ca incident terorist, a anunţat poliţia, pe 1 ianuarie 2019, potrivit agenţiilor de presă DPA şi Reuters.

* * *
Cele mai grave atentate teroriste din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord sunt considerate cele de la 7 iulie 2005, când patru atentate sinucigaşe, comise simultan în trei rame de metrou şi într-un autobuz din Londra, s-au soldat cu 56 de morţi şi 700 de răniţi.

Alte atacuri armate şi atentate teroriste care au avut loc în Marea Britanie, în perioada 2013-2017: 

15 septembrie 2017 – Mai mulţi călători au suferit arsuri la nivelul feţei, într-o explozie produsă într-o garnitură de metrou în sud-vestul Londrei, iar alte câteva persoane au fost rănite în panica ce a urmat incidentului. Autorităţile britanice au tratat incidentul de la metroul din Londra ca unul terorist, potrivit Reuters.

3 iunie 2017 – Opt persoane au fost ucise la Londra, într-un atac terorist ce a avut loc în zona Podului Londrei. Atacatorii au intrat cu o furgonetă în pietonii de pe pod, apoi au condus până la Borough Market, o piaţă din apropiere, unde au coborât din vehicul şi au înjunghiat la întâmplare trecătorii, până când au fost împuşcaţi mortal de poliţişti. Cei trei purtau imitaţii de veste cu explozivi.

22 mai 2017 – Un atentat a avut loc la finalul unui concert al cântăreţei pop americane Ariana Grande, la Manchester Arena, o sală de concerte cu 21.000 de locuri. Salman Abedi, un britanic de origine libiană născut în 1994, s-a aruncat în aer la ieşirea de la concertul solistei americane. Atacul s-a soldat cu 22 de morţi şi 116 răniţi şi a fost revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic.

22 martie 2017 – Khalid Masood, un britanic de 52 de ani convertit la islam, a intrat cu autoturismul în pietonii de pe podul Westminster din Londra. După ce a reuşit să înjunghie un poliţist, a încercat să intre în clădirea Parlamentului, înainte de a fi împuşcat mortal de forţele de securitate. Poliţistul înjunghiat a decedat în urma rănilor suferite. În total, au murit cinci oameni şi au fost răniţi peste 50. Printre cei decedaţi, s-a numărat o româncă – grav rănită în ziua atacului, decedată la 7 aprilie 2017. Un alt cetăţean român a fost rănit.

16 iunie 2016 – Deputata britanică Jo Cox a fost împuşcată mortal, la Birstall, în nordul Angliei, în timpul campaniei electorale pe marginea referendumului privind apartenenţa Regatului Unit la Uniunea Europeană, din 23 iunie 2016. Campania electorală a fost suspendată pentru două zile. Potrivit Poliţiei britanice, atacul a fost comis de Thomas Mair, un bărbat de 52 de ani, care a şi fost reţinut după crima din Birstall.

5 decembrie 2015 – Trei persoane au fost rănite, după ce un bărbat le-a înjunghiat în staţia de metrou Leytonstone din Londra. Poliţia l-a arestat pe suspect, anunţând că tratează incidentul ca fiind unul "terorist". În iunie 2016, Muhaydin Mire, în vârstă de 30 de ani, născut în Somalia, a fost găsit vinovat de tentativă de decapitare, inspirată de uciderea, în mai 2013, a soldatului Lee Rigby, în sudul Londrei.

22 mai 2013 – Un soldat britanic pe nume Lee Rigby a murit, după ce a fost lovit de o maşină şi, ulterior, atacat cu o armă albă în cartierul londonez Woolwich, de extremiştii islamişti Michael Adebolajo şi Michael Adebowale. La 14 februarie 2014, Michael Adebolajo (29 de ani) a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în timp ce Michael Adebowale (22 de ani) a fost condamnat la 45 de ani de închisoare. AGERPRES/(Documentare – Cristian Anghelache, Doina Lecea, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

AGERPRES