Sezonul premiilor atribuite de industria cinematografică şi de televiziune de la Hollywood este deschis de cea de-a 76-a ediţie a Globurilor de Aur, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul unei gale prezentate de Andy Samberg şi de Sandra Oh, care promit spectatorilor şi telespectatorilor o seară menită să le descreţească frunţile.

"Toată lumea este deprimată şi poate că acesta este un bun motiv să mai şi râdem puţin şi să petrecem", a declarat Andy Samberg pentru The Hollywood Reporter.

Producţii care au atras publicul, precum "A Star is Born", "Black Panther", "Bohemian Rhapsody" şi "Mary Poppins Returns", intră în competiţie pentru principalele premii ale galei organizate de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA) sub forma unei "cine informale" la hotelul Hilton din Beverly Hills. De această dată, conform organizatorilor, mesajele politice nu vor mai face parte din gală.

Laureaţii Globurilor de Aur vor contura şi lista favoriţilor la Oscar. Însă, pronosticurile în această privinţă sunt întotdeauna delicate. Spre deosebire de Oscaruri şi de alte competiţii de profil, nu profesioniştii din industria filmului şi televiziunii sunt cei care votează, ci sutele de membri ai HFPA.

Anul acesta, premiul onorific Cecil B. DeMille pentru întreaga activitate dedicată cinematografiei este primit de Jeff Bridges, unul dintre actorii cei mai "puţin apreciaţi" atunci când vine vorba despre premii. Actorul american a interpretat roluri de neuitat în filme precum "Crazy Heart", "True Grit", "Hell or High Water" şi "The Big Lebowski" – cel din urmă devenind un film cult tocmai datorită interpretării pe care Bridges i-o dă nonşalantului Jeffrey "The Dude" Lebowski.

Preşedintele HFPA, Meher Tatna, a precizat într-un comunicat că Jeff Bridges "a reuşit să cucerească inimile şi minţile" oamenilor din întreaga lume care i-au văzut filmele.

Jeff Bridges, în vârstă de 69 de ani, a câştigat un Glob de Aur în 2010 la categoria rezervată celui mai bun actor cu filmul "Crazy Heart". În discursul de acceptare a Globului de Aur, Bridges remarca faptul că simte cum i se fisurează "soclul" de actor subapreciat în ceea ce priveşte premiile. În acelaşi an, starul american a câştigat cu acelaşi rol şi singurul său premiu Oscar. Jeff Bridges a mai fost nominalizat la Globul de Aur cu rolurile din "Starman", "The Fisher King", "Contender" şi "Hell or High Water".

Ceremonia din acest an mai aduce ceva nou. Statuetele primite de laureaţi arată altfel. Globurile de Aur sunt de acum mai mari şi mai aurii şi sunt de două feluri: cele oferite laureaţilor la categoriile rezervate filmului şi televiziunii sunt complet placate cu aur de 24 de carate, în timp ce premiile onorifice Cecil B.de Mille şi Carol Burnett – un trofeu aflat în acest an la ediţia sa inaugurală, atribuit actriţei Carol Burnett şi care recompensează o personalitate marcantă din industria de televiziune – au la bază un bloc de marmură neagră. De asemenea, începând de la această ediţie, pe fiecare premiu sunt gravate informaţii precum identitatea câştigătorului, categoria la care a câştigat şi anul atribuirii, fiecare statuetă devenind astfel unică.

Decernate pentru prima dată în 1944, Globurile de Aur recompensează atât cele mai bune interpretări şi producţii din industria cinematografică, cât şi interpretări şi producţii de televiziune, devenite din ce în ce mai populare şi, prin urmare, din ce în ce mai creative şi mai profitabile. AGERPRES/(AS – editor: Codruţ Bălu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: Golden Globes/Facebook.com

AGERPRES