Japonia şi ţările Uniunii Europene lucrează "din greu" pentru a evita un Brexit fără acord, a declarat miercuri premierul olandez, Mark Rutte, în prezenţa omologului său nipon, Shinzo Abe, aflat într-o vizită în Olanda, relatează AFP.

Mark Rutte a adăugat că el acţionează în strânsă legătură cu Germania şi Franţa pentru ca premierul britanic, Theresa May, să poată obţine săptămâna viitoare votul în parlamentul britanic asupra acordului de Brexit negociat între Londra şi Uniunea Europeană.

"Sunt complet de acord cu premierul Abe asupra faptului că trebuie să împiedicăm un Brexit fără acord şi lucrăm din greu pentru a nu se ajunge" în această situaţie, a declarat Mark Rutte într-o conferinţă de presă organizată în comun cu Shinzo Abe la Rotterdam.

Shinzo Abe urmează să se deplaseze joi la Londra pentru a se întâlni cu Theresa May, care este posibil să sufere o înfrângere săptămâna viitoare cu prilejul votului din parlamentul britanic asupra acordului de ieşire din UE negociat de ea cu Bruxellesul în noiembrie.

"În prezent, lucrez din greu în strânsă legătură cu francezii şi germanii şi alţii pentru a o ajuta pe colega mea britanică să depăşească votul de săptămâna viitoare cu succes", a adăugat Mark Rutte.

Premierul olandez a subliniat că acordul actual încheiat între Londra şi Bruxelles este "cel mai bun" posibil, ţinând cont de condiţiile puse de Londra în privinţa frontierei cu Irlanda.

Decizia aparţine parlamentului britanic, dar "vom continua să acţionăm în strânsă legătură cu Theresa May pentru a aduce tot ajutorul nostru posibil în perioada care precede votul", a ţinut el să adauge, notează AFP.AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza, editor online: Daniela Juncu)

AGERPRES