O serie de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, Sezonul România-Franţa şi pregătirea participării României ca ţară invitată la Festivalul Internaţional de Arte Europalia 2019 s-au numărat printre priorităţile Institutului Cultural Român (ICR) în anul 2018.

* ICR şi ICR Paris, în colaborare cu Ambasadele României în Regatul Belgiei şi în Regatul ţărilor de Jos şi al Ambasadei României la Paris, au lansat anul Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, prin spectacolul de poezie românească clasică şi contemporană, "Treptele Unirii", în interpretarea actorului Emil Boroghină. Proiectul a făcut parte din primul turneu european al spectacolului amintit, co-produs de Teatrul Nottara din Bucureşti şi Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova, şi a inclus reprezentaţii la Paris, Bruxelles, Haga şi Viena în perioada 17-30 ianuarie.

 

Sursa foto: Institut Culturel Roumain de Paris / Facebook

 

* În aceeaşi perioadă de început de an, Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită în toate reprezentanţele ICR din străinătate prin numeroase manifestări. Evenimentele au fost dedicate atât Zilei Culturii Naţionale, cât şi debutului unei serii ample de proiecte care marchează Centenarul Marii Uniri. Programul a reunit recitaluri de poezie, concerte, expoziţii, spectacole de teatru, evenimente literare, proiecţii de film şi conferinţe.

* Pe 1 februarie, ICR Londra lansa programul aniversar "100 de ani muzică românească", ca parte a popularei Serii a "Concertelor Enescu", cuprinzând patru concerte speciale menite să reconstituie, pentru melomanii britanici, 100 de ani de creativitate muzicală românească, componistică şi interpretativă.

Primul dintre cele patru concerte a fost intitulat "Muzica Primului Război Mondial" şi a propus lucrări scrise în perioada tragică a Primului Război Mondial, celelalte trei evenimente, derulate de-a lungul întregului An Centenar, fiind: "Muzica în România Mare" (aprilie), "Partituri dincolo de dictatură" (iunie) şi "Muzica secolului XXI" (noiembrie), în care au fost redate, selectiv, o sută de ani de componistică românească, oferind auditoriului lucrări care n-au mai fost niciodată cântate la Londra, în interpretarea unora dintre cei mai buni muzicieni români.

 

Sursa foto: Romanian Cultural Institute in London / Facebook

În cadrul programului de celebrare a Anului Centenarului în Marea Britanie, în organizarea ICR Londra şi a partenerilor săi, au mai avut loc şi alte evenimente, printre care: realizarea şi lansarea site-ului "The Making of United Romania", o conferinţă dedicată Unirii de la 24 ianuarie 1859; expoziţia "Războiul la feminin: româncele în Primul Război Mondial"; participarea României la Târgul Internaţional de Carte de la Londra, cu o ediţie dedicată participării românilor în Primul Război Mondial şi Centenarului Marii Uniri. De asemenea au fost organizate manifestările: "Grădina Marii Uniri" – un proiect multiart menit să pună în valoare bogăţia şi unicitatea patrimoniului natural românesc; participarea României la Festivalul de Arhitectură de la Londra cu expoziţia "Un secol de arhitectură românească"; "Românii şi Marele Război" – un program românesc la National Army Museum; seria de acţiuni "Descoperiri în oglindă: un secol de călătorii între România şi Marea Britanie" şi concertul de folclor şi lied "Inspiraţia folclorică: o incursiune în muzica românească".

* ICR, prin reprezentanţa sa de la Bruxelles, a participat, în perioada 3-4 februarie, la evenimentul, intitulat "1918, European Dreams of Modernity – 100 years on", desfăşurat la Palatul de Arte Frumoase (BOZAR) şi la Casa Istoriei Europene. Acţiunea a reunit reprezentanţi din România (preşedintele ICR, doamna Liliana Ţuroiu), Albania, Austria, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Ungaria.

* Pe 15 februarie, ICR Bruxelles şi Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos au vernisat, în premieră, în Olanda, expoziţia foto-documentară "Românii şi Marele Război" la Muzeul Huis Doorn. Cele 30 de panouri foto-documentare ale expoziţiei "Românii şi Marele Război" au prezentat situaţia Regatului României în preajma Primului Război Mondial, contextul socio-politic intern şi internaţional, adoptarea neutralităţii (vara anului 1914), campaniile din 1916 şi 1917 şi ocupaţia Puterilor Centrale. Discursul istoric a fost completat de momente definitorii din istoria regalităţii româneşti şi de exponate cu valoare estetică precum replici ale coroanelor regale ale Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, sceptrul regelui Ferdinand şi uniforme militare. Materialele dedicate regalităţii au fost realizate de Muzeul Naţional de Istorie a României.

* Pe 23 februarie a debutat campania Flotila România Centenar, un proiect de promovare a României în oraşe europene 2018-2019, proiect iniţiat de ICR Londra şi Asociaţia "Ivan Patzaichin-Mila 23", cu sprijinul Primăriei Capitalei şi al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Campania şi-a propus promovarea turismului cultural în România în 2018 şi 2019, prin expunerea pe râurile Europei a unei flotile de şase ambarcaţiuni, reprezentând regiunile ce au format în 1918 România Mare: Ţara Românească, Dobrogea, Moldova, Basarabia, Bucovina şi Transilvania. În 2018, campania s-a derulat la Bucureşti pe Dâmboviţa, la Tulcea pe Dunăre, la Londra pe Tamisa – sub forma Regatei Marii Uniri, în 2019 urmând să desfăşoare la Paris, pe Sena.

 

Sursa foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

* ICR "Mihai Eminescu" la Chişinău a organizat, de-a lungul anului, o serie de manifestări dedicate Centenarului, printre acestea numărânduse expoziţia "Mişcarea de Eliberare Naţională din Basarabia. 1917 – 1918"; concertele Orchestrei Române de Tineret la Chişinău şi Bălţi; concertul festiv "100 DE ANI ÎMPREUNĂ" dedicat Centenarului Unirii Basarabiei cu Ţara; spectacolul de poezie şi muzică "Ţara mea de glorii, Ţara mea de dor" (26 aprilie, Chişinău); Centenarul Filmului Românesc, la care Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a fost co-organizator şi partener media principal al evenimentului, concert-omagiu dedicat lui Mihai Eminescu (14 iunie Chişinău), expoziţia "Scriitori români în şi despre război"; "Primul român în cosmos" – expoziţie şi conferinţe; reuniunea Teatrelor Naţionale ş.a.

* Pe 19 martie, în ultima zi a Salonului Cărţii de la Paris, în cadrul unui eveniment special, desfăşurat la Athenee Theatre Louis Jouvet, în cadrul concertului "Voyage en Francophonie", ICR a acordat, în premieră, distincţii de onoare unor personalităţi de origine română din Franţa care au contribuit, prin toată activitatea lor, la promovarea valorilor culturale româneşti. Distincţiile au fost acordate unor nume sonore ale culturii româneşti şi franceze: Vladimir Cosma, Viorica Cortez, George Banu, Doina Lemny, Dana Ciocârlie, Vasile Şirli, Jacques-Francois l'Oiseleur des Longchamps, Louis Monier şi Jean-Yves Conrad.

Evenimente similare au avut loc, în Anul Centenar, în toate cele 18 reprezentanţe ale ICR.

Seara a marcat şi încheierea participării României la salonul de carte Livre Paris cu un stand naţional organizat de ICR, prin reprezentanţa de la Paris şi CENNAC (Centrul Naţional al Cărţii), care a inclus peste 22 de evenimente – mese rotunde, dezbateri, prezentări, ateliere, la care au participat peste 50 de autori, critici, traducători editori. Aproape 30 de titluri semnate de autori români au fost traduse în ultimul an în Franţa, informează ICR Paris într-un comunicat dat publicităţii miercuri. Standul României a fost ales şi în acest an de revista literară ActuaLitte în topul celor mai frumoase standuri de la salonul Livre Paris.

* În perioada 15-18 martie, România a fost ţară invitată de onoare a unuia dintre cele mai importante târguri de carte din lume, Leipziger Buchmesse – Târgul de carte de la Leipzig. "Zoom in România" este motto-ul sub care, la standul României, dar şi în alte locaţii cunoscute din Leipzig, au avut loc peste 60 de evenimente care promovează autorii români contemporani şi cultura română. Lista invitaţilor a inclus atât scriitori cunoscuţi şi apreciaţi de către cititorii de limbă germană, precum Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, Varujan Vosganian, Filip Florian, Cătălin Mihuleac, Andrei Oişteanu, Andrei Pleşu sau Doina Ruşti, cât şi autori cărora le-au apărut recent volume în limba germană sau sunt prezenţi cu traduceri în antologii (Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Denisa Comănescu, Dinu Flămând, Emil Hurezeanu, Gabriela Adameşteanu, Matei Vişniec), precum şi scriitori de limbă germană cu origini româneşti.

 

Sursa foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

* România a fost prezentă, în perioada 10-14 mai, pentru pentru al zecelea an consecutiv, la cea mai importantă manifestare de profil din Italia, Salonul Internaţional de Carte de la Torino – Salone Internazionale del Libro 2018, evenimentul fiind organizat de ICR, prin Centrul Naţional al Cărţii şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, iar grafica standului României evocând Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri şi având logoul ROMANIA 1918 (100) 2018. Standul a cuprins un spaţiu dedicat vânzării de carte, unul destinat evenimentelor literare şi o cabină radio care a găzduit echipa Radio Torino International.

* La cea de-a 77-a ediţie a Târgului de Carte de la Madrid, care a avut loc în perioada 25 mai-10 iunie, România a fost ţară invitată de onoare. Desfăşurat sub sloganul Historia por descubrir, historias por escribir / Descoperind şi rescriind istoria, programul participării României a inclus peste 100 de evenimente: prezentări de carte, conferinţe, proiecţii de documentare şi ecranizări ale unor opere literare, concerte de jazz, expoziţii de fotografie. Programul românesc a fost organizat de ICR prin filiala sa de la Madrid şi Centrul Naţional al Cărţii, sub auspiciile Ambasadei României în Spania şi cu sprijinul Asociaţiei Librarilor din Madrid.

* ICR de la Viena şi Institutul de Romanistică al Universităţii din Viena au găzduit în zilele de 29 şi 30 mai conferinţa ştiinţifică intitulată "1918-2018. Prin oglinzile ştiinţei", dedicată Centenarului Marii Uniri. Participanţii la colocviu, specialişti care au surprins comparativ anii 1918 şi 2018 din perspectiva domeniilor de expertiză, au analizat importanţa celor 100 de ani de istorie, domeniile ştiinţifice avute în vedere fiind: istorie, psihosociologie, economie istorică, juridic, istoria mentalităţilor, lingvistică şi literatură. Proiectul a fost organizat în parteneriat cu Ambasada României în Austria, Institutul Limbii Române din Bucureşti şi Societatea Austro-Română din Viena.

* Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său polonez, Andrzej Duda, au deschis oficial pe 7 iunie, la Varşovia, expoziţia "Un centenar al Alianţei. Diplomaţia româno-poloneză 1918-1939". Realizată de ICR Varşovia, în colaborare cu Ambasada României, expoziţia a fost găzduită în spaţiul Camerei de Comerţ Româno-Polone. Dedicată istoriei comune româno-poloneze din perioada 1919-1939, expoziţia a reunit peste o sută de imagini şi documente diplomatice de arhivă, printre care: vizita Regelui Ferdinand şi Reginei Maria la Varşovia şi a Mareşalului Jozef Pilsudski la Bucureşti şi Sinaia şi articole de presă referitoare la aceste momente, scrisoarea prim-ministrului polonez, Ignacy Jan Paderewski, prin care solicita premierului român Ion. I. C. Brătianu recunoaşterea statului polonez (decembrie 1918), Convenţia de Alianţă Defensivă (1921) şi Tratatul de garanţie româno-polon (1926). Întregul proiect s-a aflat sub Înaltul Patronaj al preşedinţilor României şi Poloniei.

 

Sursa foto: Ambasada României la Varşovia / Facebook

* Pe 27 august, pianistul şi compozitorul italian Stefano Bollani a fost ovaţionat la scenă deschisă la Ateneul Român, la finalul unui concert în care artistul a interpretat, alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", dirijată de maestrul Iosif Ion Prunner, propria sa compoziţie – "Concerto Azzurro" pentru pian şi orchestră, şi "Rhapsody in Blue" de George Gershwin. Concertul s-a înscris în seria evenimentelor dedicate de ICR Marii Uniri, spectacolul fiind inclus de Ministerul Afacerilor Externe în programul oficial al manifestărilor din acest an al Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, care a avut loc la Bucureşti în perioada 27-28 august 2018.

* Expoziţia "Maria, Regina soldat" s-a deschis pe 6 septembrie, în spaţiile Galeriei ICR "Titu Maiorescu" din Berlin. Expoziţia, care a putut fi vizitată până pe 21 septembrie, a reunit panouri fotografice în care a fost înfăţişată Suverana României în timpul Primului Război Mondial, unde s-a implicat intens în serviciul sanitar, organizând spitale de campanie, cantine sociale, adăposturi pentru sărmani, depozite de alimente etc.

* Preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, a deschis, pe 19 septembrie, expoziţia pictorului Horea Paştina "Ascult şi privesc" la Galeria ICR Lisabona. Expoziţia, care a rămas deschisă până pe 19 octombrie, a inclus 60 de lucrări, pictură şi ceramică, care acoperă toate etapele şi ariile stilistice pe care le-a frecventat artistul.

* Cea de-a patra ediţie a EuRoFestCultura, festival de cultură românească organizat la iniţiativa şi sub patronajul europarlamentarului Mircea Diaconu, s-a desfăşurat, în perioada 10-14 octombrie la Palatul Artelor Frumoase BOZAR din Bruxelles. În deschiderea oficială a evenimentului au fost vernisate expoziţia de fotografie-document "Regina Soldat", respectiv expoziţia de bijuterie contemporană "Camera Lucida".

 

Sursa foto: Institutul Cultural Român / Facebook

* 32 de personalităţi din mediul academic, universitar şi cultural, din România şi din Europa, au participat la Colocviul internaţional "Regalitate: între istoric şi imaginar", dedicat Centenarului Marii Uniri şi Primului Război Mondial, care s-a desfăşurat la Bruxelles, în perioada 25-27 octombrie. Organizat la iniţiativa ICR Bruxelles, cu sprijinul larg al Universităţii Libere din Bruxelles, colocviul a fost deschis de acad. Baudouin Decharneux, membru al Academiei Regale din Belgia, de acad. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. Participanţii au susţinut prezentări de înaltă ţinută intelectuală abordând tematici diverse – de la istorie la religie, de la diplomaţie la filosofie, de la literatură la artă şi de la ştiinţe politice la temele sociale ale secolului al XXI-lea.

* Ample manifestări dedicate Zilei Naţionale a României au avut loc la final de An Centenar în reprezentanţele ICR, printre acestea numărându-se concertul maestrului Gheorghe Zamfir şi a instrumentiştilor din orchestra Fraţii Cazanoi din Republica Moldova (Conservatorul din oraşul Luxemburg), concertul Noii Orchestre Transilvane şi a Filarmonicii de Stat din Oradea (Filarmonica Naţională din Varşovia), concertele violonistului Alexandru Tomescu (Sala Mare a Teatrului Municipal Sao Luiz din Lisabona şi la Filarmonica Reduta din Bratislava).

 

Sursa foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

* O statuie care o înfăţişează pe Regina Maria a fost dezvelită, pe 12 decembrie, în oraşul Ashford din Marea Britanie, locul de naştere al suveranei. Realizată din bronz, cu înălţimea de 2,2 metri, statuia, operă a sculptorului Valentin Duicu, a fost amplasată în Elwick Square, spaţiu de mare vizibilitate aflat în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice şi a Parcului Victoria, principala zonă verde a oraşului, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria. Amplasarea acestei lucrări la Ashford este o iniţiativă a ICR, realizată cu sprijinul financiar al Guvernului României, prin Programul Centenar, derulat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, şi în parteneriat cu Consiliul Local Ashford.

* Sezonul România-Franţa 2019, proiect cu peste 200 de activităţi în toată Franţa, s-a deschis pe 27 noiembrie, la Paris, nu mai puţin de şapte expoziţii de artă contemporană fiind inaugurate în prezenţa preşedinţilor Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a preşedintelui ICR, Liliana Ţuroiu.

 

Sursa foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

În cadrul Sezonului au avut loc evenimente diverse, de la inaugurarea retrospectivei operei artistului plastic Christian Paraschiv, "Nomos", la Galeria Oudin, la concertul "Rapsodia română la Paris", care încheia turneul Festivalului SoNoRo din acest an, vernisajul expoziţiei Wandei Mihuleac -"După Cădere/Bucureşti-Paris", la Galeria Macadam a ICR Paris, şi cel al expoziţiei "Mituri europene", a pictorului Gh. I. Anghel, până la concertul Oedip Redux, la Opera din Lyon, cu Lucian Ban şi Mat Maneri, ca şi Întâlnirile muzicale cu Gautier Capucon, ori la acţiunile din cadrul programului "Literatură română, lecturi pariziene", care a debutat la Sorbona.

De asemenea, Panorama filmului românesc de la Paris (13-16 decembrie) a reunit o prezentare a cinematografiei româneşti recente prin intermediul a 12 proiecţii cu cele mai importante produse ale ultimului an, dintre care 10 premiere sau avanpremiere franceze. În deschiderea din 13 decembrie a fost proiectat, la cinematograful "Reflet Medicis", filmul "Un pas în urma serafimilor", în prezenţa realizatorului Daniel Sandu şi a actorului Vlad Ivanov iar, la finalul panoramei, pe 16 decembrie,filmul "Moromeţii 2", în prezenţa regizorului Stere Gulea şi a actorului Horaţiu Mălăele.

* În cadrul pregătirilor pentru Festivalul Internaţional de Arte Europalia, unde România este ţară invitată, iar ICR principal partener din partea română, au fost selectate din piaţa artistică peste 300 de propuneri de proiecte care fac obiectul unei selecţii riguroase, pentru a fi transmise de ICR spre aprobarea pentru finanţare de către statul român. Totodată, fondatorul Art Encounters, Ovidiu Şandor, a fost desemnat Comisarul General al părţii române pentru Europalia 2019.

Europalia, care în 2019 se va afla la cea de-a 50-a ediţie, este unul dintre cele mai importante festivaluri de artă din lume şi este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia. Evenimentul este organizat o dată la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, la Bruxelles şi în diverse oraşe belgiene, dar şi în cele din zonele limitrofe din ţările vecine – Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania. Ediţia din 2019 este dedicată României şi va avea loc în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Popescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)

AGERPRES