Poliţia olandeză l-a arestat luni pe bărbatul suspect de uciderea a trei persoane şi rănirea altor cinci într-un atac armat comis într-un tramvai din oraşul Utrecht, relatează dpa, AFP şi Reuters.

Au fost necesare câteva ore pentru prinderea suspectului, identificat de poliţie drept un cetăţean originar din Turcia în vârstă de 37 de ani, cu numele Gokmen Tanis.

Şeful poliţiei Rob van Bree, care a susţinut o conferinţă de presă alături de primarul din Utrecht, nu a comentat asupra motivaţiei care s-a aflat în spatele atacului.

Ministerul olandez de Interne a anunţat anterior că organele statului încearcă să determine dacă a existat o motivaţie teroristă a atacului, sau este vorba despre o motivaţie personală.

Canalul NOS a relatat că suspectul are un cazier lung. Printre alte infracţiuni, el a fost condamnat pentru tentativă de crimă. În prezent, el este inculpat într-un proces pentru viol.

Agenţia turcă de ştiri Anadolu a relatat, citând rude neprecizate ale lui Tanis, că el a împuşcat o femeie din tramvai din cauza unei chestiuni familiale.

Ministerul turc de Externe a anunţat într-un comunicat că condamnă atacul de la Utrecht, "indiferent cine este atacatorul şi care a fost motivaţia sa".

De asemenea, MAE turc şi-a exprimat solidaritatea cu poporul şi guvernul olandeze.

Poliţia a făcut publice puţine amănunte privind căutarea lui Tanis, inclusiv informaţii privind unde şi cum a fost reţinut. Canalul NOS a relatat că el a fost reţinut de poliţie în Utrecht.

Poliţia a precizat că un al doilea suspect a fost arestat în legătură cu atacul armat, dar este neclar în ce măsură a fost implicat acesta.

Primarul Jan van Zanen a spus că trei dintre cele cinci persoane rănite sunt în stare gravă. "Astăzi este o zi neagră pentru oraşul nostru", a spus el.

Atacul armat din tramvai a avut loc în 24 Oktoberplein, un punct de joncţiune din vestul oraşului, la ora locală 10.45 (09.45 GMT).

Un martor a declarat pentru canalul NOS că atacatorul părea să fi vizat o femeie în special. Femeia era căzută la sol, iar câţiva oamenii încercau să o ajute, a spus Daan Molenaar.

El a spus că a văzut un bărbat înarmat alergând către acest grup. "Părea că vrea să o atace din nou sau poate pe oamenii care o ajutau", a relatat el.

Autorităţile locale au ridicat o interdicţie de circulaţie după mai multe ore. Locuitorii din Utrecht au fost avertizaţi să nu se aventureze afară după atacul armat.

"Dacă a făcut-o, trebuie să fie pedepsit", a declarat pentru agenţia de presă turcă DHA Mehmet Tanis, tatăl suspectului, afirmând că nu a mai avut niciun contact cu fiul său, rămas în Olanda, de 11 ani, potrivit AFP.

"Nu vom ceda în faţa intoleranţei", a afirmat premierul olandez Mark Rutte, în cadrul unei conferinţe de presă de la Haga. "Un act de terorism este un atac împotriva civilizaţiei noastre, împotriva societăţii noastre tolerante şi deschise", a mai spus el.AGERPRES/(AS – editor: Florin Ştefan, editor online: Anda Badea)

 

Citeşte şi:

 

Incident armat la Utrecht: Nivelul de alertă teroristă a fost redus după ce atacatorul a fost arestat

AGERPRES