Belgia, Germania şi Kuweit au solicitat miercuri organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate pentru a discuta despre reapariţia luptelor în regiunea de nord-vest a Siriei, potrivit informaţiilor furnizate de surse diplomatice de la ONU, transmite AFP.

Forţele guvernamentale siriene şi aliaţii ruşi au intensificat de la sfârşitul lunii aprilie atacurile în provincia Idleb, făcând să planeze teama iminenţei unei ofensive pe scară largă pentru reluarea controlului asupra acestei regiuni.

Rusia s-a opus vineri oricărei poziţii comune a Consiliului de Securitate în cadrul unei reuniuni cu uşile închise solicitate tot de Kuweit, Germania şi Belgia.

La încheierea acestei reuniuni, 11 din cele 15 state ale Consiliului şi-au exprimat "profunda îngrijorare" faţă de agravarea situaţiei din provincia Idleb.

De la sfârşitul lunii aprilie, regimul sirian şi aliatul său rus şi-au intensificat bombardamentele în regiunea de sud a provinciei Idleb şi în nordul regiunii învecinate Hama, teritorii controlate de Hayat Tahrir al-Cham (HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaida) şi de alte grupări jihadiste. În aceste bombardamente au fost afectate mai ales spitale şi şcoli. AGERPRES/(AS – autor: Raluca Anghel, editor online: Daniela Juncu)

AGERPRES