Ministerul iranian de externe l-a chemat sâmbătă să dea explicaţii pe ambasadorul Marii Britanii acreditat la Teheran, după ce vineri ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, a afirmat că este "aproape sigur" că Iranul se află în spatele atacurilor de joi din Marea Oman asupra a două petroliere, potrivit agenţiei de presă ISNA, transmite Reuters.

"În timpul întrevederii cu un oficial al ministerului iranian de externe, Iranul a condamnat ferm acuzaţiile nefondate şi a criticat poziţia inacceptabilă a Marii Britanii referitoare la atacurile din Golful Oman", conform sursei citate.

Ambasadorului britanic i s-au cerut explicaţii şi rectificări, după ce ţara sa a fost singura care s-a alăturat acuzaţiilor SUA la adresa Iranului.

Ministrul britanic de externe a acuzat vineri Corpul Gărzii Revoluţionare Islamice din Iran, afirmând că niciun alt stat sau actor non-statal nu ar fi putut fi responsabil de aceste atacuri.

Iranul a dezminţit acuzaţiile.

Atacurile cu origine nestabilită de joi împotriva a două petroliere, norvegian şi japonez, au trezit temeri privind riscul unei confruntări în Strâmtoarea Hormuz, o rută vitală pentru transportul petrolului, într-un moment în care tensiunea dintre Iran şi SUA este la cote înalte. AGERPRES/(AS – autor: Raluca Anghel, editor online: Daniela Juncu)

AGERPRES