Votul din Parlamentul European asupra întregii echipe a viitoarei Comisiei Europene va avea loc miercuri, 27 noiembrie, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, a anunţat joi preşedintele PE, David Sassoli, în cadrul unei conferinţe de presă.

Practic, Conferinţa Preşedinţilor din PE a declarat joi audierile comisarilor-desemnaţi închise, ceea ce înseamnă că votul legislativului asupra întregii echipe a CE poate avea loc săptămâna viitoare.

Eurodeputaţii se vor pronunţa miercurea viitoare asupra echipei Ursulei von der Leyen, deşi nu se ştie dacă Marea Britanie va respecta termenul de 22 noiembrie dat de Comisia Europeană pentru a nominaliza un comisar. Astfel, noua Comisie Europeană are şanse mari de a-şi începe activitatea de la 1 decembrie, cu o lună mai târziu decât se programase iniţial, dar cel mai probabil numai cu 27 de comisari, inclusiv şefa executivului comunitar.

Audierile comisarilor desemnaţi în comisiile de specialitate ale PE au avut loc între 30 septembrie şi 8 octombrie pentru un număr de 23 de ţări, ultimele trei derulându-se pe 14 noiembrie, când au fost audiaţi noi candidaţi ai României, Ungariei şi Franţei, după ce primii candidaţi propuşi de aceste state au fost respinşi în cadrul procedurii parlamentare de validare. AGERPRES/(AS – autor: Florin Ştefan, editor: Sorin Popescu)

AGERPRES