Şeful guvernului britanic Boris Johnson nu va respecta termenul limită pentru părăsirea Uniunii Europene până la sfârşitul anului 2020, a declarat comisarul european pentru comerţ, Phil Hogan, pentru ediţia de luni a Irish Times, relatează dpa.

Marea Britanie urmează să părăsească UE la sfârşitul lunii ianuarie, cu o perioadă de tranziţie care se termină la sfârşitul anului 2020. Johnson s-a angajat să respecte acest termen indiferent dacă Marea Britanie a încheiat un acord final cu blocul sau nu, afirmând în trecut că ar prefera mai degrabă ''să moară într-un şanţ'' decât să prelungească data ieşirii din UE.

Hogan a spus că planul lui Johnson de a adăuga această dată în legislaţie este "foarte ciudat'' şi un "truc" politic şi a avertizat că un Brexit fără acord ''va turna sare pe rană şi riscă să dividă familii, comunităţi şi regiuni".

"Prea mult din dezbaterea din Marea Britanie din ultimii patru ani s-a bazat pe ideea falsă că este posibil un Brexit imediat şi complet păstrând toate avantajele apartenenţei la UE''. "Acum, când a fost depăşit impasul politic la Westminster, următoarea etapă a Brexitului trebuie să se bazeze pe realism şi pe fapte concrete'', a spus oficialul european.

''Orice retorică de tipul 'şi cu varza unsă şi cu slănina în pod' nu va funcţiona. Ambele părţi trebuie să acţioneze calm şi coerent", a mai spus Hogan, citat de ziar.

Deţinând portofoliul comerţului, comisarul european irlandez va juca un rol important în viitoarele negocieri ale UE cu Marea Britanie, scrie dpa.AGERPRES/(AS – autor: Mariana Ionescu, editor: Sorin Calciu, editor online: Ady Ivaşcu)

AGERPRES